BACK TO PROJECTS

Atrium, Bryn Mawr Presbyterian Church

Bryn Mawr, Pennsylvania

W.S. Cumby provided Preconstruction and Construction Management services for the construction of a new, modern addition as well as renovations to the Ministries Center, gymnasium and the beloved Congregational Hall.

The addition, nicknamed “the Link”, is a modern atrium structure, which connects the Sanctuary building and Ministries Center. Design and construction of the building faced a number of unique challenges, including the difference in grade between the front driveway and rear parking lot, the slight difference in the height of the existing entrances to both the Sanctuary and Ministries Center and the compact footprint between the Sanctuary and Ministries Center, both of which would remain in-use throughout construction.

The glass and steel structure features 8 foot tall entrance doors topped with engraved cast stone signs. The interior of the Link features Pennsylvania bluestone flooring throughout, a 9 Wood ceiling and a large central skylight as well as floor to ceiling windows, offering abundant natural light.

A new exterior stairway and accessibility ramp were added along with a new double-sided elevator along with a bluestone and glass interior staircase. Because the Sanctuary and Ministries Center entrances are at two slightly different heights, the floor of the Link between the two was constructed at a slight sloping grade.

Renovations to the Ministries Center included the replacement of all exterior windows (which were 40’ tall) , the reconfiguration of additional hallways, the construction of new bathrooms and the removal of a previously built balcony wall in the gym.

Both the Ministry building and Sanctuary were occupied and in-use throughout construction, including for large gatherings such as church services and weddings.

READ MORE

NEXT PROJECT

Parish House, Church of the Redeemer